Nieuws

Regio update

Gepubliceerd op: 

6

-

4

-

2021

De regionale arbeidsmarkt, een update van Maxflex uitzendbureau.

Maxflex is al sinds 2004 een bekende naam in de lokale arbeidsmarkt van het Rijk van Nijmegen. Dicht bij, met lokale flexwerkers en kennis van de historie die je als werkgever in de regio hebt.

We vinden het leuk om lokale arbeidsmarktinformatie te verzamelen, zodat we weten wat er speelt. En we willen deze kennis graag met je delen!

Een mooie indicator van de spanning op de arbeidsmarkt is de spanningsindicator. Deze staat voor het Rijk van Nijmegen op “gemiddeld” voor Q4 van 2020. Dit betekent dat er bijna evenveel vacatures als werkzoekenden zijn, waardoor er relatief nog makkelijk vacatures kunnen worden ingevuld.


Zie afbeelding 1.


Hierin verschilt het Rijk van Nijmegen niet met Midden Gelderland, maar in bijvoorbeeld Rivierenland (Tiel en omgeving) staat de spanningsindicator al op krap. Zo zien we dat de Coronacrisis niet ineens tot een veel ruimere arbeidsmarkt heeft geleid. Sterker nog, de verwachting is dat wanneer alles weer open gaat (en wij kunnen niet wachten wanneer het zover is!) er weer direct krapte gaat ontstaan.

Er staan in Februari 3.621 vacatures open in het Rijk van Nijmegen. De werkgelegenheid in 2020 is licht gedaald, maar blijft goed overeind. De afname van het aantal banen ligt ruim onder het landelijk gemiddelde. In het Rijk van Nijmegen daalde in 2020 het aantal banen met 0.3%, terwijl landelijk het aantal banen met 1.2% daalde.

Ongetwijfeld heeft dit te maken met het groot aantal banen in de zorg. Ook nam het aantal banen toe in de sectoren bouw en financiële diensten. Detailhandel scoorde voornamelijk door de toename van het aantal banen bij supermarkten.

In onderstaand overzicht zien we de verdeling per sector ook ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Opvallend natuurlijk de enorme oververtegenwoordiging van De sector “Zorg en Welzijn”.


Zie afbeelding 2.Als laatste nog een overzicht van de kansrijke beroepen in het Rijk van Nijmegen:
- AA- en assistent accountants
- Medewerkers klantcontact
- Applicatie, systeem en functioneel beheerders
- Verkoopmedewerkers Retail
- Verzorgenden en verpleegkundigen
- Monteurs (mn zonnepanelen)

Mocht je op zoek zijn naar een van deze beroepen of een andere vacature hebben? We helpen je graag!