Regio update

Gepubliceerd op: 

14

-

10

-

2021

De regionale arbeidsmarkt, een update van Maxflex uitzendbureau.

Maxflex is al sinds 2004 een bekende naam in de lokale arbeidsmarkt van het Rijk van Nijmegen. Dichtbij, met lokale flexwerkers en kennis van de historie die je als werkgever in de regio hebt.

We vinden het leuk om lokale arbeidsmarktinformatie te verzamelen zodat we weten wat er speelt. Deze kennis willen wij graag met je delen!

We hebben weer geprobeerd om een leuke verzameling van feiten en nieuwtjes over de arbeidsmarktontwikkelingen in het Rijk van Nijmegen bij elkaar te verzamelen. Het zal je niet verbazen… De arbeidsmarkt is krap. In kwartaal 2 van dit jaar schoot de spanningsindicator door naar rood.


Wat niet helpt is dat het er op lijkt dat de arbeidsmarkt op slot zit. Dat betekent dat er minder mensen van baan wisselen en daarmee de arbeidsmobiliteit verder afneemt. Het aantal personen dat actief op zoek is naar een baan is gedaald naar 10,7%. Sinds 2003 is het aanbod aan actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest. Niet fijn wanneer je probeert om nieuwe medewerkers te werven.


Voor het eerst in jaren horen we ook weer spotjes op de radio om mensen te werven en zien we op busjes en bedrijfspanden de teksten: personeel gezocht.

Ook Maxflex investeert veel in het actief benaderen van mensen om vacatures in te vullen, daarnaast kijken we samen met uitzendkrachten of ze misschien met een bijscholing of extra vaardigheden bij openstaande vacatures passen.

Nog een voordeel is dat we al lang actief zijn in Nijmegen als lokale speler en dus veel mensen kennen uit ons netwerk!

Zo zie je ook de enorme stijging in het aantal ontstane vacatures. In de bovenstaande grafiek zie je dat er in kwartaal 1 van 2017 nog 3350 ontstane vacatures waren en in kwartaal 2 van 2021 al 7000. Dat is dus meer dan een verdubbeling van het aantal ontstane vacatures en dit aantal stijgt nog steeds.


Ook is de geregistreerde toename van het aantal ondernemers opvallend. Namelijk 9% meer starters in juni van dit jaar ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Wat daarin helemaal opvalt is dat er een enorme toename is van ondernemers in de zorg. Met een stijging van meer dan 50% van het aantal inschrijvingen in de KvK om als ondernemer te starten.


Mocht je op zoek zijn naar personeel of naar een baan? We helpen je graag!